Trainingen

Het doel van een training is dat deelnemers nieuwe kennis en vaardigheden leren die ze kunnen toepassen in hun werk. Om een goede training in te richten wil je in de praktijk eerst kijken naar:

  • welke situaties gaan de deelnemers nu moeilijk af?
  • wat doen ze precies in die situaties?
  • wat voor effect heeft hun gedrag in die situaties?

Daarom sluiten groepscoaching en training ook vaak zo goed op elkaar aan. Als je het groepsproces eerst als coach benaderd krijg je automatisch antwoord op bovenstaande vragen. In de praktijk worden vervolgdagen van een groepscoachsessie dan ook regelmatig ingericht met een deel training.

Kant en klare trainingen

Sommige thematiek komt zo vaak terug dat ik daar trainingen voor ontwikkeld heb die ik als module aan kan bieden. Voordeel is dat daar een minimum aan overleg en voorbereiding voor nodig is wat de kosten laag houdt. Makkelijk in te passen als module. Je weet precies wat je krijgt. Beschikbaar zijn: Assertiviteit 2.0, Persoonlijk Leiderschap, MBTI, Kernkwaliteiten, Mondelinge Bedrijfscommunicatie en Creatief Denken.

Trainingen met open inschrijving

Regelmatig geef ik  ook trainingen met een open inschrijving. Voor zaterdag 16 septemberen en vrijdag 29 september staat de training assertiviteit 2.0 op het programma:


Training assertiviteit 2.0

In Nederland worden veel trainingen gegeven over assertiviteit. Daar leren deelnemers hoe ze grenzen kunnen stellen en anderen kunnen aanspreken.In de meeste van die trainingen ligt de nadruk op het zenden van de boodschap: hoe geef je goed feedback, hoe spreek je vanuit jezelf? Maar dat is slechts één kant van het verhaal. Net zo belangrijk is hoe je de reactie van de ander opvangt.

Assertiviteit 2.0: goed zenden én de reactie opvangen

Wanneer je nee zegt op een vraag, vindt de ander dat zelden prettig en kan hij boos worden of zwijgend zitten mokken. Als je daar niets mee doet, raakt de relatie verstoord. En dat kan ook gebeuren wanneer je iemand aanspreekt. Dan kan de ander in de verdediging schieten of reageren met een verwijt (‘Maar dat doe je zelf ook!’). Als je daar niet goed op reageert, komt je boodschap niet binnen.

In deze training leer je werken met de principes van Assertiviteit 2.0. De bestaande inzichten over assertiviteit worden verdiept en we leggen veel meer nadruk op het repareren van de relatie. Hierdoor eindigen gesprekken in een prettigere sfeer en wordt de drempel kleiner om iemand nog eens aan te spreken of je grens te stellen. Je leert niet alleen hoe je dit kan doen, maar ook waarom het zo werkt.